Hogyan válassz olyan ékszert, amit biztosan szeretni fogsz?

Régóta terveztem már megírni ezt a bejegyzést, egyrészt mert a kérdés annál jóval összetettebb, mint azt elsőre gondolnánk; másrészt pedig legalább olyan nagy odafigyelést igényel a megfelelő kiegészítők -ékszerek- kiválasztása, mint például a számunkra legideálisabb sminkszínek megtalálása.

Ékszer nélkül én például majdhogynem meztelenül érzem magam… persze vannak pihenős napok, amikor épp az esik jól, hogy teljesen minimál a sminkem is. Akárhogyan is, a kiegészítők és ékszerek teszik teljessé az összképet, lehet velük játszani, stílusok között mozogni, egy ugyanolyan szettet teljesen más irányba is le lehet vinni pusztán a kiegészítők megváltoztatásával. Erről eszembe is jutott egy izgalmas feladat még a Mod’Art-os időkből: kaptunk egy viszonylag unalmas szürke kosztümöt és három, egymástól nagyon különböző divatház stílusában kellett stylingolni. A feladat végén gyakorlatilag maga a kosztüm volt, ami legkevésbé érvényesült egy-egy szettben.

Tanácsadások alkalmával mindig felmerül ez a kérdés is, mert ugye a színtípusunk alapvetően meghatározza a klasszikus, nemesfém ékszereinket. Réges-rég, mikor még szőke voltam és azt hittem az ikonikus RayBan Aviator is jól áll..(azóta már sokkal okosabb vagyok 🙂 ), szóval emlékszem ahogyan az eladó próbált meggyőzni arról -sajnos akkor még sikerrel-, hogy a szőke hajamhoz az arany keret-barna lencse kombó lesz a legjobb választás…és akkor itt jön be megint az a kérdés, hogy adott egy rossz hajszín, amihez öltözködünk, sminkelünk, napszemüveget és kiegészítőt választunk…és aztán rájövünk, hogy valami mégsem stimmel, mert nem érezzük jól magunkat a bőrünkben.

Nemesfémek: ezüstös vagy aranyló csillogás?

Vissza az ékszerekhez, ha a klasszikus nemesfémekről beszélünk, akkor a hideg típusoknak -nyár és tél- az ezüst, illetve a fehérarany csillogása áll jól, de ezt is tovább tudjuk bontani. Mivel a nyár típus egy lágy típus, ami azt jelenti, hogy semmit sem érez általában magáénak, ami túl harsány vagy feltűnő, ezért nekik kifejezetten javasoltak az opálos, tört ékszerek vagy gyöngyök. Ezzel ellentétben a tél típushoz a drámaibb, csillogóbb grafitos-ezüstös fényű ékszerek passzolnak leginkább. A tavaszoknak inkább az üdébb, alpakkás-rozéarany árnyalatok, míg az ősz típusoknak a klasszikus “sárga” arany, bronzos, törtebb, antik hatású ékszerek. Olyannyira, hogy megfigyeltem, hogy a természetes natúr barna hajszínemmel a sárgaarany ékszerek (meg persze az ominózus Aviator, ami a tavasz típusú unokahúgomnál landolt végül) furán mutatnak és nem is érzem jól magam bennük.

Ha színes ékszerekről van szó, akkor egyértelmű, hogy azok az árnyalatok, amelyek a palettánkba tartoznak, szépen mutatnak majd egy fülbevalón, vagy nyakláncon is. Az ékszerviselés is mindig érdekes kérdés: van, aki egyáltalán nem tudja/szereti viselni őket, én pedig rajongok a feltűnőbb és színes minőségi egyedi fülbevalókért. Talán nem véletlenül aktuális nagy kedvenceim Vandaferencz és a The Naan design. Apropó, ha fülbevaló, akkor annak formáját érdemes a fejformánkhoz választani, vagyis: kerekebb arcot nyújtani érdemes, míg a hosszabbakat kerekíteni; akinek erősebb álla van -jelen- annak kifejezetten előnyösek a kerek  és lágy formák, és fordítva. Gondold csak végig, miért is éppen az a kedvenc fülbevalód, ami?

img_32351

Az ékszerméret (is ) a lényeg?

Valószínűleg itt kaptam meg én is a választ arra, hogy minél nem hoznak különösebben lázba a karkötők és a gyűrűk. Mert a méreteimmel összhangban a kezem -sajnos –  nagyon pici. Ami pedig nem a legeslegszebb -de ugye attól még szeretjük és elfogadjuk- azt nem hangsúlyozzuk fölöslegesen. Pici kezeken és rövid ujjakon is jól mutatnak törékenyebb, finomabb és vékonyabb ékszerek, de egy óriási gyűrűvel vagy egy hatalmas karkötővel valószínűleg elég bumfordi lennék. Szóval, csakúgy, mint a táskáink méretét, érdemes az ékszereink méretét is összehangolni az adottságainkkal. Magasabb, teltebb hölgyeknek bátran lehet mindenből erősebb, viszont akinek vékony a csontozata és hozzá még alacsony is, könnyen elveszhet egy-egy karakteres darab mellett.

 

Mit szeretnél kiemelni az ékszerrel?

Végül, essen szó arról is, -és itt leginkább a nyakláncokról beszélhetünk- hogy milyen formájú, meddig ér, miből készül, vagyis mit hangsúlyoz? A hosszú, „V” formájú nyakláncok remekül nyújtják az egész sziluettet, míg egy statement darab inkább „eltereli” a figyelmet akár egy nagy mellről, vagy épp feldob egy teljesen egyszerű pamutpólót.  A választás a tiéd, mint mindenben.

 

***

Ha úgy érzed, Neked is tudunk segíteni, várunk szeretettel!
E-mail: info@colourmystyle.hu
Telefon:
Angéla +36-30-597-9988
Évi +36-30-880-0320

Legutolsó bejegyzések

Szolgáltatások

Facebook

Instagram

YouTube