Mit viseljünk esküvőn?

Javában tart már az esküvő szezon, és gondoltam a legaktuálisabb összeszedni mi mindenre érdemes figyelni akkor, ha esküvői meghívót kaptunk. Az, hogy miben jelenünk meg az eseményen, nyilván több dologtól is függ, de főként

  • az aktuális évszaktól
  • az esküvő tematikájától, stílusától
  • illetve a helyszíntől.

Az esküvőre kiválasztott viselet tulajdonképpen a pár irányába tanúsított tiszteletünk megnyilvánulása, így ennek megfelelően érdemes öltözködni. Több cikk is taglalja milyen dress code mit takar, ezeket most mellőzném, két okból is, egyrészt, mivel viszonylag ritkán tüntetik fel a meghívón, másrészt pedig tudomásom szerint relatíve ritka eseménynek számít az, amikor a „white tie” előírásainak kell megfeleljünk, hacsak nem Windsorba kaptunk meghívást…;) Ha viszont nincs elegendő információnk az esemény jellegéről, bátran lépjünk kapcsoltba az ifjú párral és inkább kérdezzünk, semmint kellemetlenül érezzük magunkat később.

Nézzük melyek a betartandó szabályok:

  1. A fehér, a piros és a fekete nem illendő viselet egy esküvőn. Természetesen kiegészítőként megjelenhetnek ezek a színek, de semmiképpen sem teljes alakosan. A fehér és a piros a menyasszony színe, a fekete pedig a mi kultúrkörünkben a gyászé, ezért érdemes mellőzni.
  2. A hagyományos esküvőkre viseljünk alkalmi ruhát. Mit jelent ez? Nőknek leginkább komplé jellegű, vagy koktélruhát, ha a helyszín és/vagy az időjárás megkívánja kabátkával, blézerrel, stólával (a templomba nem illik fedetlen vállal érkezni); férfiaknak pedig öltöny, esetleg nagyon jól harmonizáló nadrág és zakó, és mindenképpen világos ing, nyakkendő és/vagy csokornyakkendő. Nyakkendő és csokornyakkendő viselése esetén- bár szeretném remélni, hogy ezt mondani sem kell- de az ing legfelső gombja természetesen be van gombolva. A zakó tehát a férfiaknál is elvárt, nem illik pusztán ingben megjelenni, még a legforróbb nyári napon sem, a szertartás idejére legalábbis tartsák magukon a férfiak is mind a zakót, mind pedig a nyakkendőt.
  3. A kevesebb mindig több- ez egyébként a mindennapokra is igaz. Azt ugye úton-útfélen olvasni lehet, hogy ne öltözzük túl az ifjú párt, de sajnos még mindig sokan nem figyelnek erre. Nem divat már sem a feszes konty, sem a barokkos túlzások viselése. Természetesen mind a frizuránk, mind pedig a sminkünk legyen alkalomhoz illő, de a természetesség legyen a jelszó!
  4. Az esküvő még mindig az az esemény, amire nem illik a hölgyeknek nadrágban érkezni. Ha valamiért nem szívesen viselsz szoknyát, vagy ruhát, érdemes nadrágszoknyával, vagy overállal próbálkozni, ezek ugyanis ünnepélyesebb hatást keltenek.
  5. A hölgyek ruhája lehet rövid vagy hosszú, de mindenképp mentes a túlzástól és a hivalkodástól. Ha a dekoltázs mélyebb, a szoknya legyen hosszabb, vagy épp fordítva, ha a lábaidat hangsúlyoznád, felül legyen zártabb a ruha. Ez természetesen mindenkor máskor is igaz (kellene legyen), de esküvőn különösen.
  6. Mindenképp olyan ruhát válassz, amiben komfortosan is érzed magad, nincs annál rosszabb, amikor feszengsz, vagy alig kapsz levegőt a vacsora után. Jó tanács: szerencsés, ha nem először van rajtad sem a ruha, sem pedig a cipő, hasznos őket kicsit „bejáratni”, hogy érezd, biztosan jól fogod magad érezni bennük. Én például jártam már úgy, hogy a ruha zippzárjának a vége szúrt picit, így kellemetlen volt egész este. Az ehhez hasonló dolgok egy egyperces próba során nem derülnek ki, csak akkor ha rajtad van legalább egy-két órát az új ruha, amit az eseményen majd viselni tervezel.
  7. Ha úgy érzed, nem fogod egész este bírni a magas sarkakat, legyen nálad egy váltócipő, olykor még maga a menyasszony is él ezzel a lehetőséggel.  Ez azért is praktikus, mert sokszor a körülmények is úgy hozzák, hisz kényelmesebb pl. egy füves vagy kavicsos területen járni lapos cipőben.

A lényeg, hogy érezd jól magad, hisz egy vidám vendégnél mit is kívánhatna többet az ifjú pár?

***

 

Ha úgy érzed, Neked is tudunk segíteni, várunk szeretettel!
E-mail: info@colourmystyle.hu
Telefon:
Angéla +36-30-597-9988
Évi +36-30-880-0320

Legutolsó bejegyzések

Szolgáltatások

Facebook

Instagram

TikTok