5 szépészeti tévhit

Összeszedtem azokat a téves elképzeléseket, amelyet gyakran hallok színtanácsadásokon, boltban eladónál, sminkesektől, stb…A teljesség igénye nélkül.

1. Nagyon sokan  TÉVESEN szemszínhez választanak hajszínt, illetve arc közeli színeket. Mondván, hogy ha zöld(es) a szemem, leginkább egy arany tónusú/rezes/vörös árnyalat fogja azt kihangsúlyozni.  Miért hibás a gondolatmenet? Egyrészt: hazánkban jóval többen vannak a hideg színtípusok ( értsd tél és nyár), akiknek bizony a fent említett hajszínek egyike sem fog jól állni. De feltételezzük, hogy a ritkábban előforduló meleg típusok egyikébe tartozunk, nos, ebben az esetben is igaz az, hogy ha jól megválasztott a hajszínünk és a színtípusunknak megfelelő árnyalatokat viseljük, a tekintetünk mindenképpen tündökölni fog! Ez az, ami csakis színtanácsadás során akkor derül ki.

2. A földszínek mindenkinek jól állnak sminkben. Amolyan jolly joker. Nem tudsz vele hibázni. Minden nőnek kell egy nude-aranyló paletta. Must have.  Miért hibás a gondolatmenet? Nos, a sminkszínek és a színtípusunk közötti összefüggés végtelenül egyszerű. Azok az árnyalatok, amelyek jól állnak az arcod közelében, jól fognak állni sminkszínként is. Ha visszapillatunk az 1. pontban tett megállapításhoz könnyen láthatjuk, hogy az aranylóbarnás-nude paletták csakis a meleg típusokon fognak működni. Egy tél vagy nyár típus válasszon hideg barnát, vagy szürkébe hajló barnát, hűvös bézst, ha naturális sminkre vágyik. Érdeklődve várom mikor lesz kötelező a színtípusok, mint tananyag a sminkesek és fodrászok képzésében. Talán nem lenne annyi félrefestett, sápasztó hajszín és smink.

3. Szemsmink készítésekor a női magazinokban (és sajnos sok sminkes által is ) oly sokszor egyetemes igazságként hozott -komplementer-elveket alkalmazzuk TÉVESEN. Miért hibás a gondolatmenet? Megszámolni sem tudom hányszor hallottam már tanácsadáson kék(es) szemű, és szemlátomást hideg típusú hölgyektől,  hogy profi szakemberek kizárólag a narancsos-barnás árnyaltokat javasolják, mondván egy kék szemet az emel ki igazán, hiszen az a komplementere. Valóban, ha az arcunk csak egyetlen szemből állna, talán megállná a helyét ez a felvetés, de mindaddig, amíg a színtípusunkat is figyelembe (kellene) vennünk sminkeléskor, már kevésbé. Hogy ez mennyire így van, nézd meg EBBEN a bejegyzésben. Ehhez a ponthoz van egy személyes sztorim is: bimbózó sminkelőként elkaptak tanácsadó hölgyek, akik a meleg tónusú zöldes-barnás szememhez aranyló barnába hajló padlizsánszínt sminkeltek, és – mivel akkoriban még tudatlan voltam jómagam is- meg is vetették velem a terméket. Igazán azonban sosem szeretettem, és nem is használtam, csak annyit láttam, hogy CSAK a szemem valóban szép zöld lett tőle, de ha távolabb szemléltem magam a tükörben, azt éreztem, valahogy nagyon furcsán nézek ki. Nos, elárulom, tél-tavasz típusként „színtudatra” ébredésem óta a jeges- ezüstös fényű lilákat használom szemceruzaként. A szemem ugyanúgy ragyog, és ha távolabb teszem a tükröt, akkor is tetszik a végeredmény

4. A fekete tusvonal mindenkinek jól áll, ezzel sem tudsz hibázni, használd bátran! Miért hibás a gondolatmenet? Létezik az a típus, akinek nemhogy a fekete tus, de még a fekete szempillaspirál is SOK. Merthogy: tegyük fel mindenünk szőke: a hajunk, a szemöldökünk és még a szempillánk is, ezek a jegyek ugyanis nagyon gyakoriak a két legvilágosabb típus esetében, de leginkább a tavasz-nyár típusoknál. Ők azok, akiknek barna szempillaspirált szoktam javasolni. A másik, ami szintén gyakori: (lágy) nyár típusok körbekontúrozott fekete szemsminkben érkeznek tanácsadásra. Ha a sötétségi értékeink (értsd szőkék vagyunk) meg sem közelítik a feketét, mégis mi mondatja nekünk azt, hogy sminkben jól fog állni? Megint egy személyes szösszenet: ugyan jól állna, de nekem pl. nincs is fekete sminkem, van helyette közel 10 favorit hideg tónusú színes szemceruzám, ami sokkal fantáziadúsabb eredményt garantál! Merjük elengedni a feketét a neszeszerünkből is!

5. Egy bizonyos kor fölött bizony minden nőnek szőkítenie, de legalábbis világosítania kellene a hajszínét, hiszen az fog minket üdévé és fiatalossá varázsolni! Miért hibás a gondolatmenet? Aki járt már nálam tanácsadáson, biztosan a könyökén jön ki, de mindig Monica Belluccit hozom példaként. El tudjuk-e Őt képzelni szőke hajjal? Mert én biztosan nem. Másrészről, ismét visszacsatolnék az 1. ponthoz. Magyarországon a tél típusok a leggyakoribbak, akiknek természetesen (jellemzően, bár nem kizárólagosan) sötétebb színeik vannak, ahogyan Monicanak is. Persze sok nő a természetes adottságait abszolút figyelmen kívül hagyva választ hajszínt amikor őszülni kezd, vagy pusztán praktikumból, mert egy világos hajszín kevésbé látszik lenőve, és mindennek bizony nagyon gyakran egy teljesen sápasztó megjelenés lesz a vége.Kíváncsian várom a Ti további szépészeti tévhiteiteket! Ha tudsz olyat, amiről itt nem esett szó, kérlek, írd meg nekem!

 

***

Ha úgy érzed, Neked is tudunk segíteni, várunk szeretettel!
E-mail: info@colourmystyle.hu
Telefon:
Angéla +36-30-597-9988
Évi +36-30-880-0320

Legutolsó bejegyzések

Szolgáltatások

Facebook

Instagram

YouTube