Kövesd a blogot!

Nyár-tavasz vagy tavasz-nyár típus?

Bármily hihetetlen is, de vannak azok a helyzetek, amikor a színtanácsadó kérdése a vendég megérkezése és első szemügyre vétel után nem is feltétlenül az, hogy egy fő típuson belül vajon melyik altípus lehet az illető. Mert ugye azzal nagy titkot nem árulok el, hogy hozzáértő szemek már a személyes találkozás pillanatában ilyen szempontok szerint latolgatnak esélyeket, és látja a “verdiktet”.  Egy korábbi bejegyzésem  apropóját az adta, hogy a legmélyebb – értsd tehát nagyon sötét haj, már-már fekete szempár, sokszor sárgás tónusú, vagy kreolos bőr- természetes adottságú hölgyek nálunk nagy többségben bizony a tél-őszök táborát erősítik. Ezúttal a legvilágosabb (természetes) színek “birtokosait” veszem górcső alá. Merthogy- referálva a bevezető mondatomra- ezekben az esetekben leginkább az a kérdés, hogy a két legvilágosabb altípus közül melyik is lesz a befutó. Igen, jól látjátok, két különböző főtípus egy-egy altípusa közötti döntésről van szó. Hogyan is lehetséges ez? Mutatom.

A két világos típus a nyár és a tavasz, ez az egyetlen tulajdonság ami közös bennük. A nyár világos, hideg és lágy színekből áll, míg a tavasz palettája világos, meleg és élénk színeket tartalmaz. A két legvilágosabb altípusban pedig a világosság, mint közös tulajdonság a domináns. A nyár-tavasz a legvilágosabb hideg és lágy színeket, míg a tavasz-nyár a legvilágosabb meleg és élénk színeket hordozza. A különbség mégis számottevő: a nyarak a szürkés-kékes árnyalatokban, míg a tavaszok a sárgás-bézses-aranyló színvilágban a legtündöklőbbek. További fontos különbség a két típus sminkszínei: míg a nyarak finom mályvákban és rózsaszínekben a legszebbek, addig a tavaszokon remekül mutat minden ami korallos, barackos fényű rúzs és pirosító.

Nézzük előbb a nyár-tavasz típus jellemzőit: hajszíne ezüstös, hamvas fényű szőke, és ugyanúgy a bőrtónus is a hűvös tónusokkal írható le, legtöbbször rózsaszínes –kékes- világos. Remek példa erre a típusra az ausztrál szépség, Naomi Watts.

tavasz-nyár ezzel szemben hajszínében aranyszőke, szalmaszőke, diószőke, vagy vörösesszőke, a bőrszín pedig mindig sárgás, barackos tónusú. A két altípus közül inkább ez utóbbira jellemzők a szeplők. Amanda Seyfried jól hozza mindazt, amiben tipikus egy tavasz-nyár. Azt azért egy laikus is látja, hogy a hasonló adottságú hölgyek (és urak) nem a leggyakoribbak hazánkban.

A0BAF01D-EDF6-4F75-A2B2-EE481CCD2A94

Nem ritka tehát, hogy e két altípust még szakavatott szemek is könnyen keverhetik, hisz sok a hasonlóság. Összevetve ugyanakkor a két színésznő adottságait jól láthatóak a különbségek is, ha pedig abból indulunk ki, hogy a hideg típusok vannak többségben nálunk, akkor jó eséllyel az derülhet ki, hogy inkább a nyarak táborát erősítjük. Ha pedig a kendőteszt mást mutat, nos, legyünk büszkék nagyon ritka és különleges adottságainkra!

 ***

Címkék

Írjon hozzászólást vagy válaszoljon kommentre