Farmer körkép

Sokan, és nagyon régóta kértetek már, hogy írjak egy bejegyzést a farmernadrágokról. Kinek, milyet, mikor és hogyan javaslok. A farmerek teljes spektrumát magamon bemutatni nem tudom, hisz nem mind áll jól, (rajtam pedig senki sem fog látni olyat, amit pusztán egy kép kedvéért vennék fel) a jelen bejegyzésben szereplő darabok pedig sajátok.

Kezdésként egy rövid -szárbőség szerinti- összefoglaló: (és akkor még nem beszéltünk a derékmagasságról…)

 • Straight- a klasszikus egyenes szárú darab, csípőn -fenéken szorosabb, majd térdtől lefelé tartja ezt a szárbőséget.

 • Slim – az angol „karcsú” szóból ered, a straight-hez képest jóval szűkebb csípő-comb vonalon, térd alatt pedig enyhén eltart.

 • Skinny (super skinny) – a slim fazonhoz képest is szűkebb, a test vonalát teljesen követő forma, nem igazán marad kérdés az adottságainkat illetően, ha egy super skinny nadrágot választunk.

 • Bootcut- angolul csizmaszabást jelent, ami arra utal, hogy eredetileg úgy alakították ki a farmernadrágok szárának bőségét, hogy kényelmesen elférjen alatta egy (boka)csizma.

 • Boyfriend- lehet az ing, zakó, kabát, de farmer is, vagyis bármi, amit akár a párod ruhatárából vettél át. Ennek megfelelően nagyon bő, nagyon laza, szinte mindig felhajtva viselendő. Vigyázat, nagyon nem mindenkinek!

 • Mom jeans-magas derék, laza szabás, jellemzően vastag (nem elasztikus) anyagból készül, hiszen picit retro feelingje van ezen daraboknak, nem véletlen talán a Levi’s 501 ikonikus farmere…

 • Trumphet/Flare fazonok -több helyen összemossák a bootcut fazonokkal, mert alapvetően arról van szó, hogy a nadrág szára térd alatt bővül, minél nagyobb mértékben, annál „trapézosabb” a hatás.

Nézzünk tehát most három alap fazont, melyik milyen hatást vált ki:

Sokak számára (sajnos) a még mindig egyetlen és kizárólagos forma: a super skinny.  Jellegzetessége, hogy a test vonalát szigorúan követi, vagyis a csípő-fenék-lábszár vonalon túl is teljesen a testre idomul, és a bokánál is a lábra tapad.  Pontosan azért, mert sok dolog nem marad rejtve egy super skinny fazont viselvén, így kizárólag olyan hölgyeknek javaslom, akik úgy érzik egyáltalán nincs rajtuk fölösleg, vagy nagyon vékonyak. Ha ragaszkodunk a szűk nadrághoz, válasszunk inkább egy alul néhány centivel bővebb fazont, a slimet, amiben ugyanolyan csinosak leszünk, de nem fog harisnyaként ránk tapadni az egyébként is elasztikus nadrág. Az a pár centi, higgyétek el, rengeteget számít! Annál is inkább, mert ha az utcaképre gondolok, jóval több emberen látom a super skinny fazonokat, mint kellene…

Nézzük egy kényelmes és csinos megoldást, a mom jeans-t! Bevallom, sokáig én magam is féltem ettől a formától, de hamar kiderült, itt is, mint sok más dologban, addig kell keresni a megfelelőt, amíg az ember rá nem talál. Esetemben ez egy szűkített fazonú mom jeans-t jelentett, amit imádok. Szuper magas derék (mint nálam nagyjából minden), retro hangulat, a zsebek pedig tökéletesek ahhoz, hogy a legjobban formázzák a feneket (tudjátok, ez nagyon fontos kérdés, tanácsadások során mindig beszélünk róla). Ezt a fazont szeretem sportosabb hangulattal ötvözni, de egy szép stilettoval is tökéletes! A super skinnyvel ellentétben nem hangsúlyozza az ember minden porcikáját, éppen diszkréten kiemeli, amit kell: a szép vékony derekat és a feneket.

Mivel a szár bősége sem követi a lábat, csupán nagyon enyhén szűkül, így jóval lazább hangulatot nyújt, mint egy testhez tapadó megoldás.

Nem annyira kedveltek viszont -hozzáteszem joggal- a bootcut, illetve azok a fazonok, amelyek nagy mértékben szélesednek térd alatt. Az én nadrágom egy „flare” fazon, amit igazából a változatosság kedvéért próbáltam ki.

Lássuk, mit „tesz velünk” ez a fazon! Mivel már térd felett elkezd bővülni, így pontosan attól a ponttól kezdve rövidíti is a combokat, lábakat. A hatás nagyon egyszerű: ugyanaz a metódus, mint amikor menyasszonyi, vagy esélyi ruhát választunk, ugyanis a sellő (mermaid) fazonok sziluettje ugyanez, mint a flare típusú nadrágoké. Mindkettőt csak magas, és hosszú combú nőknek javaslom, különben nagyon összenyomja és tömzsivé teszi az alakot. Rajtam is kizárólag egy magassarkúval működik, lapossal biztosan sosem venném fel, hisz ugyan vékony vagyok, de magas semmiképp sem.

Hogy jobban látható legyen a különbség, összevágtam a három képet:

Összefoglalva tehát: a számunkra legelőnyösebb farmer megtalálása sokszor nem egyszerű, hisz sok-sok szempontot figyelembe kell vennünk, és ehhez még nem árt az sem, ha tisztában vagyunk a saját adottságainkkal.

 • Milyen magas legyen a dereka,
 • Milyen hosszú a szára,
 • Milyen legyen a szárbősége,
 • Legyen-e rajta koptatás, ha igen, milyen irányú és mennyi,
 • Milyen anyagból készüljön,
 • Milyen formájú és hol legyenek a zsebei, stb…ezekre a kérdésekre jó,ha tudod a választ, mielőtt elindulsz farmert vásárolni.

Ha kíváncsi vagy, mit mondana neked egy szakértő, jelentkezz be hozzám tanácsadásra az alábbi linken:

https://www.colourmystyle.hu/szintanacsadas-illetve-szintipus-besorolas-es-stilustanacsadas-egyutt/

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg kérlek!

További inspirációs tippekért pedig kövess Instagramon – @angelaragany néven találsz meg!

A csodás képekért hálás köszönet Máth Szilvinek.

***

Ha úgy érzed, Neked is tudunk segíteni, várunk szeretettel!
E-mail: info@colourmystyle.hu
Telefon:
Angéla +36-30-597-9988
Évi +36-30-880-0320

Legutolsó bejegyzések

Szolgáltatások

Facebook

Instagram

YouTube