Sötét tél, vagy ősz típus?

Megszámolni sem tudom hányszor jöttek már hozzám színtanácsadásra azzal a prekoncepcióval, miszerint ők biztosan ősz típusba tartoznak, kvázi csak megerősítésre van szükségük; illetve arra, hogy mutassak számukra néhány különleges árnyalatot. Talán mondanom sem kell, szinte egytől -egyig mindenki kreol bőrű, sötét hajú, mély, sötét(barna) szemű volt.

Miért is gondolja mindenki azt, hogy a kreol bőr = ősz típus? Egyrészt azért, mert szinte mindenütt ezt hallhatod…de sajnos helytelenül. Ha bárki rákeres az ősz típus sajátosságaira, nagyon sokszor a kreol bőrtónust írják kvázi egyik kötelező ismérvként, pedig koránt sincs így.  Gondolok itt első körben az ősz-tavasz és az ősz-nyár típusokra, akiknek a legritkább esetben van kreol bőrük (a kivétel persze mindig erősíti a szabályt, a színtanácsadás pont ettől izgalmas műfaj, hogy nagyon sokféle adottságokkal rendelkező emberrel találkozom). Tapasztalataim szerint viszont- ami nyilván nem reprezentatív, de azért szemléletes- hazánkban pontosan az ősz-tél altípus a legritkább. Akkor mi is a helyzet ezzel a csodás adottsággal? Pusztán a kreol bőr alapján lesz valaki besorolható az ősz típusok valamelyikébe?

A válaszom: egyáltalán nem. A kreol bőr tapasztalataim szerint a tél és az ősz típust jellemzi leginkább.  Azt nem győzöm hangsúlyozni, hogy messze a legritkább színtípus nálunk az ősz. Vagyis, amikor valaki pusztán a sötétebb, kreolosabb bőrtónusa miatt gondolja magát ősz típusnak, az esetek kb. 95%-ban téved. Ilyenkor rendre kiderül, hogy a mély, fémes fenyőzöld sokkal szebb az archoz, mint a khaki. Persze a két színt egymást követően jó látni, ugyanis úgy van összehasonlítási alapunk, és ilyenkor tud kiderülni az, hogy az addig jónak vélt színnél (jelen esetben khaki) van számukra sokkal előnyösebb (fenyőzöld).

Példaként hoztam Eva Mendest és Penelopé Cruz-t, ha egymás mellett figyeljünk meg az adottságaikat, talán jobban látható, hogy Evanak mély, meleg, aranyló tónusai vannak, míg Penelopénak ugyanúgy sötétek és kontrasztosak, de hidegek a színei. Eva sötét ősz, míg Penelopé sötét tél. Nálunk a dél-európai kreol típus gyakori nagyon (pl. olaszok), akik legtöbbször a sötét tél típusba tartoznak. Összevetve a sötét-téli és az őszi palettát, találunk ugyan több átfedést, de merőben más a kettő.

Ami viszont mindenképpen megkülönböztetést igényel, azok a két típus számára ideális sminkszínek: míg az őszökön csodásan mutatnak a bronzos-barnás-terrakottás-aranyló árnyalatok, addig a sötét telek legtöbbször fáradtnak tűnnek ezektől a színtónusoktól. Gyakran hallom és látom, hogy ők azok a hölgyek, akiknek sokszor egy életre (vagyis inkább csak addig amíg el nem jöttek hozzám 😉 ) elvették a kedvét a sminkeléstől, mert „valahogy nem éreztem magam szépnek ezekben a színekben”…

Egy dolog biztos: ha tudod milyen színtípusba tartozol, az iránymutatásul szolgál a számodra leggyönyörűbb és legüdébb sminkszínek használatához is!

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel a blogra!

 

Eva Mendes- sötét ősz típus és Penelopé Cruz- sötét tél típus

 

IMG_4849

Sötél-téli inspiráció

 

IMG_4856

Őszi inspiráció

***

Ha úgy érzed, Neked is tudunk segíteni, várunk szeretettel!
E-mail: info@colourmystyle.hu
Telefon:
Angéla +36-30-597-9988
Évi +36-30-880-0320

Legutolsó bejegyzések

Szolgáltatások

Facebook

Instagram

TikTok